WOVD Officials

Nationaal  1996

1996, 13 januari  DEVENTER.   WOVD - CEV  Bespreking
De eerste officiële bijeenkomst tussen vertegenwoordigers van de Confederatie Europeene de Volleybal (CEV), de ECVD en de WOVD.  Drie personen die de CEV vertegenwoordigen: de heren Svensson en Loecken  en  Riet Ooms .  Voor de WOVD waren  Joon, Vute, Van der Loo en Van Meenen aanwezig.  Het doel van de bijeenkomst is om raaklijnen te vinden in een samenwerking om Volleybal voor Gehandicapten in Europa te ontwikkelen.  In maart 1996 verklaart het bestuur van de CEV dat Volleybal voor Gehandicapten tot de Volleybalfamilie behoort en moet worden ondersteund door de Nationale Federaties in Europa (zie notulen). Na afloop van de succesvolle besprekingen bezoeken de Bestuursleden de DDO in Deventer.
In een interview met Riet Ooms (Nevobo / CEV) in het WOVD Magazine   benadrukt zij nog eens de samenwerking maar vooral het  belang van  vrouwen in de Sport.
1996, Januari 11-15   Deventer.  DDO Double Dutch Open    Internationaal Zitvolleybal toernooi van Dames en Heren teams
Internationaal bij het zitvolleybal met teams uit Duitsland, wereldkampioen Iran, Letland en Litouwen.  (lokale) volleybalverenigingen: DeVolCo' 88, Keizersprong '95 en      SVS  Schalkhaar

IRAN wilden graag op bezoek in Nederland en trainen met het nationale team. Een week lang en dan aan het einde deelnemen aan de Dubble Dutch Open in Deventer. I.o.m. de DDO kon men een hele week verblijven de Sallandshoeve in Nieuw Heeten. Trainen in Sporthal Hoefloo waar onze heren ook trainen. Henk Dost regelde een begeleider die de taal machtig was (een Iranees die in Assen (1990) de teams al begeleide), de slager die halal kon leveren, een gebedsruimte in Heeten en een bus om naar de wedstrijden en training te gaan. Gelukkig hadden ze op ons verzoek een eigen kok meegenomen zodat het eten geen discussies kon opleveren. Men speelde in Leiden, Sneek en Enschede tegen on herenteam en op de DDO. Saillant probleem: In Sneek wilde men de dames die de interland organiseerden niet de hand schudden. (Was niet gebruikelijk in hun land). Op de terugweg uit Sneek ging men nog wel even langs bij de Mc om een Mc Chicken te eten.
1996, April  Koninklijke onderscheiding voor Eugene Savelkoul voor zijn nationale en internationale inzet voor gehandicaptensport en Zit volleybal in het  bijzonder.
Augustus 1996. Trainingswedstrijd  in Enschede  tegen Iran ter voorbereiding  op Atlanta.
1996, October 24-27 . Beverwijk  (NED).  “World Cup”   Jubileum toernooi 40 jaar Zit Volleybal
De  Zitvolleybalclub Kennemer Invaliden Sportclub "KIS" viert haar 40-jarig bestaan met een Jubileumtoernooi  de  "WOVD World Cup"
Tijdens het toernooi eert het WOVD Bestuur de volgende 4 personen met het "erelidmaatschap" voor hun lange en belangrijke bijdrage. De heren Anton Albers, Tammo van der Scheer en Pieter Hoogeveen ontvingen de unieke onderscheiding. Met name de heren Albers en Van der Scheer, als ontwerpers van het Zit Volleybal, werden toegesproken en bedankt voor het creëren van onze Sport en bovendien dat zij Zit volleybal al 40 jaar blijven steunen..
De heer Len Softley (GBR) werd bedankt voor zijn meer dan 30 jaar internationale bijdrage aan de ontwikkeling van het "Standing Volleyball" . Naast het internationale toernooi organiseerde KIS een Nationaal  "  integratie"  toernooi met de deelname van 18 verschillende Zit-  en Volleybal verenigingen. Ook het nationale Dames Zit volleybal team nam deel aan het toernooi.
De volgende Landen zijn uitgenodigd voor de "WOVD World Cup":  Duitsland, I.R.Iran, Hongarije en Nederland. De wedstrijd tussen de nationale teams van Nederland en Iran stond in het teken van revanch. De winnaar van de World Cup was Iran , dat verslaat Nederland met 3-2 in de finale. De eindstand in de Cup was : 1. Iran,  2  Hongarije,        3.  Nederland en Duitsland.
De heren Anton Albers (l) en tammo van der Scheer (r)  zijn beide de twee ontwerpers van het Zit Volleybal  in 1956.
Beiden  ontvingen  het  "erelidmaatschap"  van de WOVD van de   President   Pieter Joon
1996, 5-8 December Roermond .  International Women Sitting Volleyball Symposium
De ECVD organiseert , in samenwerking met de SPGN, van Eugene Savelkoul,  een Symposium. Waarvoor vrouwen uit 15 verschillende Europese landen zijn uitgenodigd.

Internationaal  1996

1996, 14-18 maart Riga, Letland.  "International Euro Cup " voor nationale  Dames teams en clubteams voor  mannen .
Het is KOUD in Letland het vriest 12 graden met een heel dik pak sneeuw. Bij de Dames Competitie  doen 8 nationale teams mee  en bij  de mannen namen 6 club teams deel aan het toernooi . Nederland speelt in pool B tegen  Litouwen, Finland en Oekraine.  De eind standstand bij de vrouwen:
1. Litouwen,  2 Letland,  3. Nederland, 4 Finland, 5 Wit Rusland, 6  Estland, 7. Ukraine,  8. Rusland.
1996 , 11-16 juni 1996 Kristiansand (NOR) Euro Cup club teams  12 Teams hebben ingeschreven voor de bekercompetitie. Het medaille klassement is:   1 Piremon (HUN),
2 . Kristiansand (NOR),  3 ESI Team (FIN), 4 Blauw Wit (Ned)
4-8 juli 1996, Tallinn (EST)  International  Zit Volleybal Toernooi  voor Vrouwen  en mannen
Sitting Volleyball rules in Arabisch
Sitting Volleyball rules in Iraans
Columbus was het acclimatisatie verblijf voor  Atlanta. Het Roosevelt Warm Spring Institute of Rehabilitation. De zitvolleyballers waren als team al vaker op reis geweest en moesten daarvoor altijd alles zelf regelen. Dus deden ze dat  ook hier. Er kon niet altijd getraind worden dus was er ook tijd voor ontspanning.  Op naar Mount Rushmore. Kijken naar de het steen gebeeldhouwde presidenten, winkelen in Columbus etc. De begeleiding in het centrum regelde het vervoer. In Atlanta  hetzelfde. Wachten op de bussen voor trainingen en wedstrijden (als die er al stonden) , dus regelde onze begeleiding een 15 persons Van. Zelfs een internationaal rijbewijs voor de trainer, een groot TV scherm op onze kamers om de opening te kunnen zien etc.  Maar tijdens de dagelijkse meeting van onze Chef de Mission werd iedereen verzocht niet zelf zaken te  gaan regelen. Helaas, zoals gezegd was al gebeurd. Uiteindelijk kwam  bij ons het verzoek van de Chef de Mission om ook gebruik te mogen maken van onze spullen.-😊

1996 , 16-26 augustus  Atlanta (USA).  De Paralympische Spelen 

Voor het Zit Volleybal  toernooi  zijn 12  landen teams gekwalificeerd.
Nederland is ingedeeld in Pool B met : Noorwegen, Duitsland, Ukraine, Zweden en Amerika. Ze spelen: Ned-USA 3-0, Ned-Swe 3-0, Ned-Ukr 3-1, Ned- Ger 3-0,  Ned-Nor 2-3  In de kwartfinale  Ned - Hun 3-0. In de halve finale  Ned-IRI  0-3.  Nederland speelt om het Brons Ned-Fin 1-3.
De Nederlandse ploeg bestond uit de spelers: Top, Kroon, Spreeuwenberg, Broertjes, Venderbosch, Oomen, Durge, Banfi, Gesell, van Unen, van der Broek, Reekers. De strijd om de Bronzen medaille ging tussen Finland en Nederland. Deze wedstreijd werd 3 keer onderbroken door het uitvallen van de electriciteit in de hal, veroorzaakt door een Tornado (buiten ).  De spelers van beide Teams liepen een polonaise door de hal vergezeld van vrolijke muziek.  Het toonde de de zeer goede sfeer tussen de aanwezige teams op het toernooi.  Nederland won de eerste set met 15-13.  Maar Finland won de volgende sets met 15-9, 15-12, 15-8.  Nederland greep naast het Brons.
De definitieve eindstand:  1 IRI,  2  NOR, 3  FIN, 4  NED,  5. GER,  6. HUN,  7. UKR,   8. KAZ,   9. RUS,  10.  SWE, 11.   USA,    12.  ARG
Nederland tegen Zweden
21 augustus 1996 Atlanta (USA). WOVD  Algemene Vergadering  De volgende functionarissen zullen tot het Bestuur toetreden  tot de verkiezingen in 1998.  De heer Amir Sardari (Sports Director), de heer Henk Van der Loo (Secr.General) en de heer Rajko Vute (Research & Education).
Twee belangrijke onderwerpen in de Vergadering waren: nieuw classificatiesysteem in Standing Volleyball en een contributie van 750 DM aan de WOVD.  De Staand spelende volleybal Landen zijn zeer verdeeld in hun standpunt over de minimale handicap criteria. Het Bestuur stelde dat de Landen een nieuw systeem moeten aanvaarden en respecteren, anders is de toekomst van het Staande spel in gevaar.  IPC heeft aangegeven dat meer landen moeten deelnemen aan het Staande spel, anders zal het worden verwijderd  uit het Paralympische programma.
Spelers in zitvolleybal hoeven alleen de criteria voor minimale handicap te bereiken zoals beschreven  voor klasse A in volleybal.
Klasse A :  Een atleet met de handicap  gerelateerd aan de vaardigheden/functies om volleybal te kunnen spelen. Voorbeelden hiervan zijn amputatie van vingers, verkorting van een arm / een been tot een bepaald percentage, fixatie van enkel of pols, cerebrale parese atleten uit de klassen CP7 en CP8, en andere vergelijkbare handicaps.
Bestuur WOVD,  in de GA met Amir Sardari, Gordon Neale, Pieter Joon, Henk van der Loo en Jill  Mushett.
Heren 1996 Paralympics Atlanta USA 4e
Achter: Hennie Boevink, Andre Venderbosch, Pieter Top, Richard Gesell, Ron Durge, Ger Spreeuwenberg, Gerard Broertjes, Henk Dost (TM), Paul Droog (fysio). Voor: Bjorn van Unen, Edwin vd Broek, Harry Oomen, Gerard Kroon, Johan Reekers en Jozef Banfi.
 

Follow Us

© Copyright ZitvolleybalNederland