Nationaal  1982

1982,  Amersfoort .  Jouke de Haan wordt aangesteld als Bondstrainer van het nationaal Heren Zit volleybal team.  Hij zal deze taak uiteindelijk verrichten tot 1992.
  1982 Nationale Kampioenschappen Zit Volleybal
De nationaal kampioen in 1982 , voor de 3de keer,   is  ISV Hengelo

Internationaal 1982

1982  Februari, 27/28 ,  Haarlem (Ned).
Eerste vergadering van het internationale Volleybalcomité. (VBC). Op de agenda, de structuur van de VBC, de toernooiregels, de aanvraag-regels en procedures, de scheidsrechters, samenwerking met CEV en de classificatie van spelers. De Internationale Volleybal Commissie zal 5 zetels hebben: de voorzitter, secretaris, lid trainers commissie, lid scheidsrechters commissie,, 1 plek voor wedstrijd zaken, De heer Len Softley (Eng) krijgt een "adviseur" zetel in het Comité voor Standing Volleyball. Er zal een sub-commissie trainers en een voor scheidsrechters zijn. Alsmede een sub-commissie wedstrijdtechnische zaken. Trainerscursus: Duitsland biedt een trainerscursus aan van 7-12 november 1982 in Duitsland.
 198Oktober 16-17 ,  Budapest
Een internationaal landenteam toernooi wordt georganiseerd in Budapest. Nederland neemt deel met een A en een B team. de eindstand van het toernooi is :
1. Nederland A, 2. Zweden, 3 Joegoslavie,  Nederland speelt de volgende wedstrijden:  Joegoslavie-Nederland 0-3,  Nederland-Belgie 3-0,  Nederland-Oostenrijk 3-0,  Hongarije-Nederland 0-3
Nederland -A  verslaat Zweden met 3-1 in de finale
 Tijdens  het toernooi in Boedapest werden scheidsrechters geselecteerd om internationaal te mogen fluiten. Engels was voor hen dan wel de voertaal. Niet iedereen lukte dat. Een van de scheidsrechters uit het Oostblok antwoorde bij elke vraag met “Yes Yes”. Alsof hij het begreep.  Kon hij wel Engels? Een proef op de som dus. “You are an asshole?” Hij antwoordde grif met “Yes Yes”

Nationaal  1983

April Jaarlijkse collectie Nationaal Fonds. Om de collecte week te ondersteunen speelden de Haagse verenigingenn tegen validen teams  Straat  zitvolleybal

1983  GSV Salland neemt een opzienbarend besluit en  zij wil zichzelf (de vereniging) overbodig maken door de sporters onder te brengen bij 'valide' sportverenigingen
Nationale Kampioenschap Zitvolleybal 1983 te Rolde.
 
GS Groningen  wint dit jaar de nationale titel Zitvolleybal

Internationaal  1983

1983 Apeldoorn   Oprichting van het Internationale Fonds Sport Disabled ( IFSD)
mr Pieter van Vollenhove en mr Ad Bestman en Pieter Joon zijn  initiatiefnemer en mede-oprichter   van een nieuw Internationale Fonds.  Financiën zijn beschikbaar voor de  4 Internationale Federaties voor een betere samenwerking in het programma van de Paralympische Spelen en ontwikkelings- en opleidingsprojecten voor de sport.  Het Internationaal Coördinerend Comité  "ICC"  kreeg hierdoor  een betere start. Het Nationaal Fonds Sport Gehandicapten stelt jaarlijks een bedrag voor het Internationaal Fonds beschikbaar. Er is een flink start kapitaal beschikbaar.
 Zie de pagina De Nederlandse Fondsen.
        
Foto:
de inhuldiging van het  Fonds met de vertegenwoordigers van de 4 Internationale Federaties CP-ISRA, ISOD, ISMGF en IBSA.  Met de aanwezige Bestuursleden van het  Nationale Fonds Sport Gehandicapten.,


June, 2-5 1983, Delden (NED)   Europees Zitvolleybal en Wereld Kampioenschap StaandVolleybal

 De eerste  Europese/Wereld   ZitVolleybal   Kampioenschappen voor  Staand- en Zit Volleybal
Voorzitter Pieter Joon verwelkomt de heer Pieter van Vollenhoven ( lid van de Koninklijke Nederlandse Familie ) voor de openingsceremonie van het WK . De heren Van Vollenhoven en Pieter Joon zijn beiden bestuurslid van het Nationaal Fonds Sport Gehandicapten. Tot de aanwezige gasten behoren: De burgemeester van de stad, de ISOD-voorzitter Cabezas, de echtgenote van de staatssecretaris van het ministerie van WVC ,   Pieter de Bruin voorzitter van de CEV, Comité Europienne de Volleybal en  Hans Lindstrom ISOD. Medische classificatie keuringen werden uitgevoerd door een officiële ISOD arts ( Björn Hedman, Zweden) Trainingszalen werden ter beschikking gesteld in het recreatiecentrum en in de sporthal in Delden. Excuses werden ontvangen uit de VS (financiële problemen) en Tsjechoslowakije (visumproblemen) hierdoor namen 6 landen deel aan de Staande competitie. Israël is het sterkste Team en verslaat Duitsland met 3-0 in de finale. De eindstand in Staand Volleybal: 1. ISR, 2. GER, 3. POL, 4. GBR, 5 FRA, 6 EGY.

Bij het Zit volleybal was de eindstand 1. NED, 2. GER, 3. FIN, 4. SWE, 5. YUG, 6. NOR, 7. HUN, 8. AUT, 9. DEN.
Nederland-Finland 3-0, Nederland-Joegoslavie 3-0, Nederland-Oostenrijk 3-0,  Nederland-Denemarken 3-0, Nederland-Zweden 3-0          

Nederland verslaat Duitsland met 3-2 in een spannende finale en is Europees en  Wereld Kampioen Kampioen (2 bekers )
1983 24-25 september Veldhoven. Internationale Workshop Classificaties
De voorzitter ISOD Volleyball Committee  Pieter Joon hield een lezing tijdens een internationale workshop over classificaties in  gehandicaptensport. De titel van zijn lezing was "Sport is  a trial of strength".  Hij verduidelijkte zijn visie,  dat classificatie moet worden gedaan volgens de vaardigheden van een atleet en niet op basis van zijn handicap.  Zo zou de definitieve classificatie  tijdens een beoordeling bij een wedstrijd moeten worden vastgesteld en niet in de keuringskamer op de tafel van de Classifier.  Iedere sporter moet zijn eigen specifieke Classificatie krijgen voor de sport waaraan hij deelneemt  De huidige algemene systemen zijn een blokkade op de ontwikkeling van de sport maar in het bijzonder die van de atleet. In zijn visie past een puntensysteem niet in een Teamsport.  Dat werkt eerder discriminerend dan stimulerend.  De door de Internationale Federatie (ISOD) gestelde eis dat er een  "visable disability"  moet zijn  is discriminerend en respectloos naar velen die hierdoor niet actief kunnen deelnemen. Alle Medical Officers  van de 4 Internationale Federaties woonden de workshop bij.
Pieter Joon

Nationaal 1984

28 April 1984 Nationaal Kampioenschappen Zit volleybal te Groot Deunk  Aalten
GS Groningen is dit jaar weer het sterkste team en wordt Nationaal Kampioen.   1. Groningen ,  2de de Tubanten  ,  3de . Venlo  4de Steyl.
Het team van GSG Groningen prolongeerde de landstitel door tijdens de finale op 28 april in Aalten de concurrenten de Tubanten,  Steyl en Venlo achter zich te houden. Daarmee werd voor het eerst in het bestaan zowel de nationale als de bekerkampioenschappen gewonnen.  Voor de beker gebeurde dit al op 14 april in Deventer.  Aan de laatste ronde voor de Beker deden GS Groningen, Venlo, Bravo en GS Alkmaar mee. 
Districts Kampioen Oost. DeVoDo uit Ermelo. In de bedrijven competitie behaalde het team van DevoDo het Oostelijk kampioenschap. Dit is een een volledig geïntegreerde competitie. Alle tegenstanders speelden hun wedstrijden zittend. Deze opzet was erg succesvol.
Amersfoort. Het Hoofdbestuur is aangevuld met nieuwe bestuursleden. Bovendien  zijn de verantwoordelijkheden beter verdeeld in verschillende secties. De westrijd sport en opleidingen liggen in een STZ- sectie technische zaken.  Jeugdzaken, opleidingen en wedstrijdzaken.  Joon wordt benoemd tot Voorzitter van deze sectie en als Vice - voorzitter van het Bestuur. Thiescheffer wordt voorzitter Sectie wedstrijsport. Hieronder vallen alle NIS sport commissies.
staand: Ludeke, Vorsteveld, Venema, Thiescheffer, van Eijk, vd Veen en Wiegman.
 
zittend: Groot, van Eijsden en Joon.
Deelnemers uit Duitsland, Hongarije en Nederland
1984, 18 November 't Zand.  Interland ontmoeting met Duitsland.  Nederland wint met 3-1.

Internationaal 1984

1984, April 3-6, Topolscica (Joegoslavie) Internationale Zit Volleybal ontmoeting tussen Joegoslavie en Nederland  .  Er wordt in 3 steden gespeeld tegen Joegoslavie.     Ravne: Joegoslavie-Nederland 1-3, Kamnik Joegoslavie-Nederland 0-3,  Sostanje Joegoslavie-Nederland 1-3.
Een trainingskamp in Slovenie/Joegoslavie. In de plaats, Topolscica, waar Jozef Banfi was opgegroeid. En wedstrijden in Ravne, Sostanje en Kamnik .We gingen via Klooten naar Kagenfurt en vandaar de grens over. In Klooten zagen we alleen ons vliegtuig niet staan. Maakte iemand de opmerking : Zal wel achter de tankwagen staan. Bleek waar te zijn. Zo klein. We konden er net allemaal in en de steward was ook de 2e piloot en bracht de koffie. We mochten niet met 2 man tegelijkertijd het trappetje op. Bang dat daarmee deze kapot ging. Riep meteen de vraag op of het vliegtuig gereserveerd  was door de WMO.

juni   16 -30  1984,   Nassau County (USA)

De  Zomerspelen van New York tonen een hoger aantal inschrijvingen in volleybal.
Wegens een conflict tussen de Nationale Federaties in de V.S. worden de Wheelchair Spelen geannuleerd in Champaign, om financiële redenen. Deze Spelen worden nu verplaatst naar Stoke Mandeville (Engeland). Het plan moest al gesplitst worden opgezet. De rolstoel Spelen in Champaign en de andere 3 Federaties in Long Island (NY). De Nederlandse ploeg werd ondergebracht op de campus van de Hofstra Universiteit. Als chef de Mission Bert van Schaik en chef d'equip Jan- Willem van Wijk. Voor het Volleybal waren de Nederlandse scheidsrechters Jaap Uildriks en Henk Reinhart uitgenodigden de algemene wedstrijdleiding lag bij Albert Thiescheffer. 20 juni 1984 In de Algemene Vergadering volleybal is een nieuw volleybalbestuur gekozen: Pieter Joon, Gordon Neale, Gyula Radi en dr. I. Plesa (HUN) wordt verkozen tot hoofd classifier voor volleybal. De heren Sverre Bergenholdt (NOR) en Bill Teaque werden gekozen als vertegenwoordigers voor Europa en Amerikaanse continenten. Een belangrijke discussie en beslissing werd genomen tijdens de vergadering over de classifcaties. De voorzitter legt vervolgens een probleem uit dat een Staande speler in dit toernooi treft. Hij is een boven elleboog geamputeerde en de regel bepaalt dat hij moet spelen zonder armprothese, en heeft hij 2 punten. Deze speler speelt met een zachte speciaal ontworpen armprothese. In het WK Delden , werd hij daarmee toegelaten als een 1 punt speler. De voorzitter legde uit dat dit probleem is besproken tijdens de vergadering van het Technisch Comité van ISOD. Men was het erover eens dat als dit de unanieme beslissing van deze Volleybal-Vergadering is dat een speler zou kunnen spelen met prothese als een I punt speler, dan moet dit worden geaccepteerd . Dr Harald Natvig (ISOD classifier) legde uit dat het de mogelijkheid voor de Sport commissies van alle sporten kan zijn om de bevoegdheid te hebben om de regels te veranderen.
In het Zit Volleybal  hebben   8 Landen ingeschreven. De eindstand was:   1. NED, 2. GER, 3. SWE, 4. FIN, 5. YUG, 6. NOR, 7. USA, 8. EGY. De uitslagen: Nederland-Zweden 3-1, Nederland-Joegoslavie 3-2, Nederland-Egypte 3-0, Nederland-Finland 3-0. De finale Nederland-Duitsland 3-0 in 36 minuten met set standen 15-6, 15-5, 15-4.
De dank bij de  Nederlanders ging vooral naar de Noorse scheidsrechter Jan Rönneberg, die een hoog technisch niveau vast hield.
De gouden Nederlandse ploeg bestond uit:  Aanvoerder Stef de Wit, Henk Dost, Addy Dost, Gerard Kroon,  Alfred Oonk,  Herman Ravier,  Johan Reekers en Willeke Vrielink. Trainer Jouke de Haan en Fysiotherapeute Hetty Voeten.
Delayed USA 1984
We hadden een mooie tijd gehad op Long Island USA vlak bij New York met  de Paralympics. Met goud weer terug. Maar dat verliep niet zo soepel. We waren veel te laat voor vertrek.  Bagage in de bussen. Het ging niet snel genoeg. Haalden we het vliegtuig wel?  Dan maar onder escorte naar het vliegveld. Veel bombarie, toeters en bellen politie voorop. Zwaailicht etc. Prachtig om te zien. En op tijd? Gelukkig gehaald. Pfffff… maar net.     Zie foto’s
Organisatorisch een ramp
Het Volleybal tournooi is slecht georganiseerd. Er wordt gespeeld in een donkere zaal met een donker groene vloer.  Pieter Joon krijgt veel klachten van de aanwezige en vooral van de  Engelse, Duitse en Nederlandse (AVRO) TV ploegen  . Hiernaast is de aanwijzing van scheidsrechters en lijnrechters chaotisch. Vooral de 2de scheidsrechters en lijnrechters blijken basketbal scheidsrrechters te zijn en verlaten somsde wedstrijd, omdat hun tijd er op zit.  Pieter Joon eist een andere zaal en wil een eigen wedstrijdleiding aanstellen. Na enkele besprekingen krijgt hij zijn zin. De wedstrijden gaan naar een andere (zeer lichte ) zaal met meer capaciteit voor toeschouwers. Bovendien stelt hij Albert Thiescheffer aan als algemeen wedstrijdleider. Het toernooi is gered.

links: Thiescheffer en Joon wedstrijdleiding                                      boven : Thiescheffer, Uildriks, Reinhart, Barlund en Joon. Scheidsrechter overleg
AVRO TV Sportpanorama
Het Nederlands team kreeg veel aandacht van de TV ploeg van de AVRO. Hiervoor was een ploeg onder leiding van Frits Suer aanwezig. Suer schreef een uitgebreid verslag van het toernooi in het blad van de NeVoBo   Klik op bestand hieronder (downloaden)  om op je PC te lezen
1984 Frits Suer.pdf 1984 Frits Suer.pdf
Size : 1657.147 Kb
Type : pdf

Nationaal  1985

1985 Nationaal Kampioenschap Zit volleybal  te Amerongen.
Door de TC zitvolleybal is de Hoofdklasse in 3 districten verdeeld. Noord-Oost, Zuid en West. Noord-Oost telde 7 teams, Zuid 7 teams en West 9 teams. Voor Noord-Oost namen Groningen, Hengelo en de Tubanten deel. Voor Zuid Steyl en Holyoke en voor West KIS en Alkmaar. In de finale versloeg De Tubanten Groningen en werden voor de 6de keer nationaal kampioen
De eind rangschikking in het Nationaal Kampioenschap in 1985 is dit jaar:   1.  de Tubanten,  2  GS Groningen,              
De Nationale beker  1985  in Harfsen    werd dit jaar gewonnen door GS Groningen     
1985 , 3-6 Oktober., Arnhem
EK Volleybal Dames NevoBo/CEV. In de Rijnhal wordt het EK dames gespeeld en de NIS verzorgt in samenwerking met de NevoBo voor een Zitvolleybal  "stand ". De stand is een groot succes en trekt veel belangstelling.

Het eerste boekje over Zit Volleybal in Nederland verschenen. De auteur is Jouke de Haan, bondscoach van het Nationaal Team

Internationaal 1985

April  12-14, 1985  Doorn (NED) .  First  SittingVolleyballl Seminar.
At the request of the International Volleyball Committee, De Dutch NIS (Bondsbureau employees) organizes the first "International Seminar Sitting Volleyball" in Doorn. The purpose of the seminar is to develop the different aspects of the Game (technical and tactical), and especially the the transfer of experiences in the Netherlands to other countries.
Participating coaches come from England, Yugoslavia, Germany, Norway, Sweden, Iran and the Netherlands. It was a very successful and meaningful Seminar
nederland  tegen yugoslavie
Nederland tegen Hongarije
1985, Juni 15-18   Kristiansand (NOR). WK/EK  Zitvolleybal
In Noorwegen wordt een gecombineerd WK en Europees Kampioenschap georganiseerd voor Zit- en Staand volleybal. Na de classificatie van alle atleten ontving de Volleybal Commissie twee protesten van NED en GER. Twee spelers werden gediskwalificeerd om het feit dat zij de minimale handicap niet zouden bereiken. In haar vergaderingen van 16 en 17 juni besloot de commissie het besluit van de ISOD-medisch classificatie te overrulen en de twee atleten in staat te stellen deel te nemen aan het kampioenschap. Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst met de Landen werd besloten dat het team in de toekomst uit maximaal 12 spelers kan bestaan. Op verzoek van de medische commisssie van de ISOD zal voor het eerst een "dopingtest" plaatsvinden tijdens de wedstrijd. Er zijn geen positieve reacties gevonden.
De Nederlandse ploeg is ondergebracht ik het prarchtige complex "Hamresanden" beheerd door oud top-schaatser "Kees Verkerk", die savonds regelmatig naar de uitslagen komt informeren.
Bij Zit Volleybal  is er een nieuw record van 11 ingeschreven teams. Het klassement voor het WK heeft een verrassende winnaar:  1. IRN, 2. YUG, 3. NED, 4. SWE, 5. NOR, 6. HUN, 7. GER, 8. FIN, 9. AUS, 10. GBR, 11. DEN
Nederland speelde de volgende wedstrijden: Nederland-Joegoslavie 3-0, Nederland-Zweden 3-0, Nederland-Hongarije 3-1, Nederland-Engeland 3-0, Nederland-Iran 2-3, en Nederland-Zweden 3-1. 
Hierdoor werd Nederland Europees Kampioen , door betere resulaten dan Joegoslavie .
De verrassende winnaar Iran wordt Wereld Kampioen.   In de WK schikking wordt Joegoslavie 2de en Nederland 3de en Brons
Het team van Iran kwam een dag te laat op het Kampioenschap en miste de eerste wedstrijd. Dit was  te wijten aan het feit dat ze aankwamen in Kristiansund (meer naar het noorden van Noorwegen) in plaats van Kristiansand . Zowel de deelnemende Landen als het Bestuur van de VBC besloten dat Iran alsnog  kon deelnemen en al zijn wedstrijden moest spelen.
 Het Nationaal Team bestond uit:  Stef de Wit, Gerard Kroon, Addie Dost, Willie Vrielink, Alfred Oonk,  Pierre Smeets, Richard Gesell, Harry Oomen, André  Venderbosch, wim van Laar. Coaches Jouke de Haan en Henk Dost.   Pierre Smeets en Stef de Wit beeindigden met dit roernooi hun Internationale optreden.

1985, September. Isselburg (Duitsland)
Een 25 jarig jubileum van de Duitse club Isselburg zorgt voor een uitnodiging van het Nederlandse team. 
Ze spelen o.a tegen Bieleveld tijdens het toernooi

Follow Us

© Copyright 65 jaar Zitvolleybal