1976  -  1978

1976   Nationaal

1976 , 31 Januari  Beverwijk.  KIS viert haar 20 jarig bestaan. Het integratie toernooi werd gewonnen door de Tubanten. 2de werd Phoenix,  3de KIS 1, en 4de VCK.
 
Op 1 februari 1956 werd de Kennemer Invaliden Sportclub ( K.I.S.)  te haarlem opgericht. mannen van het eerste uur waren : Van de Kroef,  Albers, Van de  Scheer en Hoogeveen. KIS komt voor uit de Sportcommissie van de BNMO. De Bond van Nederlandse Militaire Oorlogsslachtoffers . Zij richtten een eigen sportclub op met leden uit Kennemerland. De eerste activiteit was nog Zitbal., maar Albers en Van de Scheer waren Volleybal liefhebbers. Zij begonnen te werken aan een model dat Zitbal meer Volleybal regels moest hebben. Zij ontwierpen het nieuwe spel in  Nederland en noemden het "Zitvolleybal ". Het nieuwe spel werd voor het eerst publiekelijk getoond op 5 mei 1956 in het Olympisch Stadion te Amsterdam, waar 25.000 toeschouwers aanwezig waren.  Het ledental van KIS groeide tot 170 leden, die meerdere sporten beoefenden. Andere verenigingen ontstonden uit de KIS.  In 1963 splitste  KIS Haarlem  zich in KIS Beverwijk en de Muggen Haarlem. In de loop der jaren richte KIS leden andere verenigingen op Assenburg, De Zaanstreek, Alkmaar en Hoorn. Op de foto het Bestuur in 1976 Albers, Rijke, Joon, Hoogeveen en Van de Kroef. Niet alleen was KIS Nationaal belangrijk voor het invoeren van een nationale kompetitie, ook Bestuurslid Pieter Joon was belangrijk voor het invoeren van een Internationale kompetitie Zitvolleybal. Tijdens de Spelen in 1980 te Arnhem overtuigde hij de Europese Landen om Zitvolleybal  te gaan spelen. In 1981 richtte hij een Internationale Organisatie op, inmiddels genaamd World ParaVolley. Hij ontwierp een uniek classificatie model, dat sedert 1981 nog steeds van kracht is voor de  internationale  " Sitting Volleyball kompetities ".
In 1976 wordt in Deventer de Gehandicapten Sport Vereniging Salland (CSV Salland) opgericht.
Gehandicapten in Deventer (en regio) krijgen de mogelijkheid op aangepast niveau deel te nemen aan zitvolleybal, tafeltennis, zwemmen en atletiek. Het toenmalige bestuur is reeds voorstander van integratie tussen valide en mindervalide sporters.  De statuten uit die tijd: "Dertig procent van de leden mag valide zijn".  Deze doelstelling wordt in praktijk gebracht door de organisatie van zgn. Nederlaagtoernooien zitvolleybal:  zitvolleybalteams van GSV Salland spelen tegen lokale volleybalverenigingen.
1976 , 17 Maart   Kampioenschap  Afdeling Noord
De eindstand in het Kampioenschap Noord was
1. GSG Groningen
2. DOV 1
3. Emmen 1.
4. Bartje
5. V.O.S. 1
1976 , 29 mei  Zwolle Nationaal Kampioenschap.  Om  het nationaal kampioenschap wordt door de 4 regionale kampioenen :   Groningen Noord,  de Tubanten Oost , Venlo  Zuid en KIS West   gespeeld. De uitslagen waren Noord-West 0-3,  Zuid-Oost 0-3,  West-Oost 0-3,  Noord-Zuid 1-3,  Oost-Noord 3-0,  Zuid-West 3-1.  Zonder al te veel moeite slaagde het team van de Tubanten het voor de 2de keer in om de Nationale titel in de wacht te slepen.
1. de Tubanten  6 p,  2  Venlo  4 p  ,  3.   KIS  2 p.   en 4.  Groningen 0 p.
Tubanten (kampioen) tegen KIS en winnen met 3-0.
Ook de laatste westrijd tegen Groningen werd met 3-0 eenvoudig gewonnen de Tubanten . 
Tubanten  voor 2de keer Nationaal kampioen
 Dalfsen (NED) Organiseert haar 3e Internationale Zitvolleybaltoernooi met een deelname van 9 teams (2 van Duitsland) .  De Tubanten is de winnaar.
Cursus Zit Volleybal. De Nederlandse Invaliden Sportbond houdt een landelijke Zitvolleybal cursus voor volleybal coaches. 14 trainers hebben voor de cursus ingeschreven.

1976  INTERNATIONAAL

1976 Mei 21-22,  Bonn ( Ger)
In een "Sit bal tournooi  "nemen 4 landen teams deel met een eindstand van: 1. Duitsland, 2 Nederland, 3 Finland en 4 Luxemburg.  3 landen kwamen helaas niet opdagen. De wedstrijden waren voor Nederland weer erg frustrerend, omdat er door de scheidsrechters een mix van regels tussen "fist"- en "prell" bal werden gebruikt. Finland-Nederland 0-3, Nederland-Luxemburg 3-0,   Duitsland-Nederland 3-0.
Doordat er in de landen  Duitsland, Polen, Belgie, Luxemburg, Zweden, Denemarken, Noorwegen , Finland en Nederland met allemaal verschillende "zitbal "regels werd gespeeld, vonden de ISMGF en ISOD dat  "zitbal"  niet voor de Paralympics van 1976 kon worden uitgenodigd.  Bovendien moeten de spelers voldoen aan de Internationaal vastgestelde classificatie systemen. De uitermate slechte organisatie was tekenend voor het hele toernooi. Het was zo bar en boos, dat het erg weinig had gescheeld of de hele Nederlandse afvaardiging, was zonder te spelen, huiswaarts gegaan.  Coach Arie 't Hart zag het helemaal niet meer zitten, toen hij de eerste ervaring met de Duitse scheidsrechters had opgedaan.
De “Ehrenurkunde”  voor Nederland
Begeleiders en spelers Nationaal Team( van  l naar r )
Boven: Jan Ubbels, Roel van Arp, Henny Schulenberg, Arie 't Hart, Piet Bos.
Onder : Hennie Loontjes, Huub Steegen, Henk Dost, Pierre Smeets, Jaap Westerhof, Henk Vis.
 1976 , 3 augustus - 11 augustus  Torontolympiad.   Toronto- Canada.
Voor 1560 atleten uit 40 landen gingen deze Olympiade voor gehandicapten van start. Voor het eerst staat  Staand volleybal voor gehandicapten op het programma als een "demonstratie" sport . Standing Volleybal voor de geamputeerden wordt door de Internationale Sportorganisatie voor Gehandicapten (ISOD) geaccepteerd als officiële sport. De teams van Israël, Finland, Groot-Brittannië en Canada namen deel. Doordat  Sitting Volleyball niet wordt gespeeld met een internationaal geaccepteerd classificatiesysteem en met verschillende soorten handicapcategorieën in een team en slechts beoefend in 8 Landen, wordt deze sport niet geaccepteerd in het sportprogramma van één van de Internationale Federaties. Bovendien zijn er geen uniforme spelregels bekend.
Deze Olympiade waren wel  overigens succesvol voor ons land. We wonnen 86 medailles en onze deelnemers braken liefst 22 wereldrecords.
Pieter Joon woonde de Spelen als "observer" bij en verbaasde zich weer over het "vrijblijvende" tijdschema en competitie niveau.  Het Staand Volleybal werd tenslotte slechts een Demonstratie toernooi met Engeland, Finland en Israel. 
Onze beste Zitvolleyballer Johan Rekers is zichtbaar op de foto  en deelnemer  bij onderdeel atletiek.

1977

NATIONAAL

 4  internationale toernooien worden georganiseerd in Nederland met deelname van clubteams uit Duitsland, België en Luxemburg.
1977, 8 april  Haarlem.  Pieter Joon organiseert , als vice-voorzitter district 14 NeVoBo, in samenwerking met de TC zitvolleybal, een zitvolleybal demonstratie van het nationale Team voor de aanvang van de Nationale bekerfinale van de NeVoBo : Gerard de lange tegen Delta Lloyd. Zitvolleybal scheidsrechter is  Wim Peper. De trainer Arie 't Hart heeft hiervoor 16 spelers geselecteerd uit de landelijk spelende teams.
DOV Kampioen regio Noord. Zij wonnen met 3-1 van Groningen in de slotfase van 1ste klasse Noord. 3de In Noord FDS en 4de werd Emmen.
1977 21 mei Hengelo.  ISV Hengelo organiseert een internationaal toernooi. Winnaar De Tubanten die Raalte met 3-0 verslaat. 3de wordt een Team "Noord" uit het noorden van het land die Wiesbaden verslaat met 3-0
1977, 28 mei  Venlo . Nationale kampioenschap Zitvolleybal . De 4 districts kampioenen  streden dit jaar om het kampioenschap. De eindstand werd          1.  de Tubanten,  
2.   Hoensbroek,    3.  KIS Beverwijk, 4.  DOV.
De Tubanten Nationaal kampioen
1977, Dinxperlo. District- Oost  Beker ronde.
Salland was winnaar van het door het District-0ost  georganiseerde toernooi.  Almelo een goede tweede   en Tubanten 2  3de.
1977, 21 juni    Federatie Sport Gehandicapten
Op initiatief van het Bestuur van het Nationaal Fonds S.G wordt een overkoepelend orgaan voor de gehandicaptensport opgericht. Het doel is dat deze Federatie een landelijk beleid ontwikkelt voor de breedte en competitie sport voor gehandicapten. Bovendien is het toewijzen van subsidie gelden door het NFSG beter te verdelen in samenspraak met het FSG.  Als voorzitter van de nieuwe Federatie wordt Erika Terpstra benoemd. Met haar enthousiasme, energie  en netwerk  krijgt de gehandicaptensport veel publiciteit.  Erika Terpstra wordt later opgevolgd door de (blinde) Ad Bestman.  Deze ras bestuurder bracht het zelfs tot Burgemeester van de gemeente Abcoude. Een uitzonderlijke benoeming. De eerste blinde Burgemeester in Nederland in de vaderlandse geschiedenis.
Zitvolleyal trainer  
Ari "t Hart en uniek boek over Volleybal en Zitvolleybal

1977  INTERNATIONAAL

Vancouver (CAN). De Canadese atleet Rick Hansen start een "rolstoel" Volleybal programma en zoekt toenadering tot de internationale Volleybal commissie
Er worden verschillende internationale toernooien voor gehandicapten georganiseerd voor Sit Bal wedstrijden in Duitsland .
1977, 23 juli Stoke Mandeville (GB)
Tijdens een vergadering van het ISMGF en ISOD bestuur kunnen de Landen Denemarken, Zuid-Afrika en Nederland hun Bid om de Paralympics 1980 te organiseren toelichten. Voor Nederland zijn de  hoofdbestuursleden Cor Westerneng en  Jan Bolk aanwezig.   Na ampel bestudering van de ingeleverde documenten besluiten  de Internationale Federaties  dat Nederland in 1980 de organisatie van de zesde Olympische Spelen voor gehandicapten krijgt, in plaats van Rusland. Nederland biedt de Internationale Federaties aan om naast Standing Volleyball ook Zitvolleybal als nieuwe sport in het Paralympisch programma op te nemen
 
Juli 26, 1977 , Stoke Mandeville.De befaamde  dr Guttmann room,  waar  al zijn besluiten werden genomen.

1978

Nationaal

In het Hoofdbestuur van de NIS werden in de jaarvergadering 2 nieuwe leden benoemd:  Marja Gelderman en Pieter Joon.
Nationale Club Kampioenschappen De Eindronde wordt gespeeld door de 4 districts kampioenenDOV,   De Tubanten,  KIS en MGS.  Er werd een halve kompetitie gespeeld. MGS-KIS 3-2, DOV-Tubanten 0-3, MGS-DOV 3-0, Tubanten-KIS 3-0, MGS-Tubanten 0-3, DOV-KIS 0-3. De eindstand wordt: 1. de Tubanten, 2 MGS, 3. KIS en 4 DOV .  De Kampioen 1978 wordt de Tubanten.  Ter nagedachtenis aan W. Teunissen heeft het hoofdbestuur van de NIS een "wissel" beker voor de Nationaal Kampioen beschikbaar gesteld.  Er ligt een voorstel om het volgende jaar met een Landelijke Klasse te gaan spelen. Dit met het oog op de kompetitie in de Paralympics 1980
 
Juni 1978. De verenigingen Redeoss en Kameleon vieren het 10 jarig bestaan met een groot toernooi
GSG Groningen organiseert in sportcentrum "Paddepoel" een groot nationaal Zitvolleybal toernooi met deelname van 12 teams,waaronder De Tubanten, GSG, Hengelo en DOV 1.   De Tubanten  behaalde de eerste prijs
28  augustus Raalte  GSV Raalte organiseert het Stoppelhaene toernooi. Een jaarlijks terugkerend oogstfeest met tal van festiviteiten. In poule A werd Raalte winnaar, Voor  Hengelo en Tubanten. In totaal namen 12 teams deel aan het toernooi.
Arie 't Hart heeft zijn eerste Nationale selectie bekend gemaakt

1978  internationaal

September .Tijdens de Stoke  II  Games konden de Landen inschrijven voor een Staand-  en Zitvolleybal programma. Na aankomst in Stoke bleek dat voor Staand alleen Egypte en voor Zit alleen Nederland een team hadden ingeschreven. Beide teams waren derhalve voor niets gekomen en besloten om een Zitvolleybal  demonstratie te spelen. Nederland won met 3-0 van Egypte.
Veel van de spelers werden hoe dan ook gediskwalificeerd omdat ze niet aan de ISOD-(geamputeerden) classificatie regels voldeden.

Follow Us

© Copyright 65 jaar Zitvolleybal