1970 - 1975
Nationaal 1970
Nationaal Zit Volleybal Commissie benoemd door Hoofdbestuur van de NIS. Alle nationale commissies krijgen dezelfde reglementen en worden door het Bestuur benoemd. Door de grote toename van het aantal verenigingen heeft het Bestuur gemeend de Zitvolleybal commissie wederom te verzoeken om het zitvolleybal te ontwikkelen en de competities goed op te zetten en te begeleiden.
Deventer . De nationale kompetitie is verdeeld in 3 hoofd-klassen : Zuid, West en Noord/Ooost.
MGS Maastricht wint voor de vierde keer de nationale titel zitvolleybal.
Het team van "de Tubanten" in 1970
Naast de kampioensronde worden er in Nederland 12 Zitvolleybal toernooien georganiseerd.
5 september 1970 Roosendaal. De vereniging Blauw Wit/Roosendaal organiseert een nationaal Zitvolleybal toernooi
Hier het team van ISA (Amsterdam) met links staand Wim Mateboer.
Hij werd in 1990 de Secretary -General van de WOVD. ( World Organisation Volleyball Disabled)
Rechts staand Leen Lensen. De overige namen zijn niet meer bekend. Helaas is ISA gestopt met Zitvolleybal en speelde alleen nog rolstoelbaskebal.
Nationaal 1971
M.G.S. Maastricht viert haar Derde Jubileum met een groot jubileum toernooi. Aan het toernooi nemen 16 teams mee uit Duitsland, Belgje, Luxemburg en Nederland. MGS wint haar eigen toernooi.
Ook de verenigingen Redeoss en Blauw Wit vierden hun jubileum met een toernooi
1971 8 mei Delft. Nationaal Kampioenschap. Het kampioenschap wordt georganiseerd door de vereniging Redeoss. De beste 2 teams van iedere Klasse worden verdeeld over 2 poule's.
In total nemen 45 ploegen deel. De indeling is gemaakt in 4 klassen : Noord, Oost, Zuid en West met daarbij een verdeling in een A en B klasse.
Uit eindelijke wordt de finale gespeeld tussen de teams van Hilversum en Maastricht. MGS is de verwachte kampioen 1971 voor de 5de keer.
Herman Tjebbes (HB NIS) reikt de beker aan MGS uit. Piet Bos Hilversum kijkt toe.
Nationaal 1972
Brunssum. De volgende ploegen strijden om het nationaal kampioenschap MGS, Hilversum, de Tubanten , DOV en de Krabben.
Het Nationaal kampioenschap wordt gewonnen door MGS Maatricht, 2 de Tubanten, 3 Hilversum, 4 de Krabben , 5 DOV .
foto: het kampioensteam van MGS
1972 Brunssum An international tournament takes place with teams from Germany, Belgium and the Netherlands.For the first time a German team (Moers) wins an international Sitting Volleyball Tournament.
1972 Zwolle Organiseert een internationaal toernooi met 23 teams van Luxemburg, Duitsland, België en Nederland. De winnaars zijn Zwolle (pool A), Essen (pool B) en Luxemburg (pool C).
National . Integration tournaments are becoming very popular in sitting volleyball.
Volleyball teams are invited to participate in Sit Volleyball Tournaments. Also vice versa Volleyball associations invite sitting volleyball teams to play a competition in their tournament. As a result, sitting volleyball was taken out of its isolation (playing a lot in military barracks) and gained national fame.
Nationaal 1973
1973 Leeuwarden. De landelijke competitie , met 33 verenigingen, is verdeeld in 5 Regio's.: Noord 9 teams, Oost 16 teams, Zuid 1 5 teams, Zuid II 6 teams, en West 10 teams. De winnaars van Regio's nemen deel aan de eindronde in Leeuwarden : Hoensbroek, de Tubanten, KIS , de Krabben en DOV. IS, de Tubanten en Hoensbroek wonnen hun eerste wedstrijd. In de laatste wedstrijd versloeg het team van Hoensbroek de ploeg van DOV en werd verdiend kampioen
Het Nationaal kampioenschap wordt gewonnen door DAF Hoensbroek.
De eindstand was: 1. Hoensbroek, 2. De Tubanten, 3. KIS, 4. de Krabben, 5. DOV
foto: KIS met oa Arie Mul, Anton Albers en Pieter Joon tegen DOV
Ook dit jaar weer vele toernooien over het hele land verspreid. Elke maand staat er wel één op de Zit Volleybal kalender. Met name door veel initiatief van Jean Aussums van MGS ontstaan er veel contacten met Duitse en Belgische clubs, waardoor het zit volleybal ook daar gaat leven.
Nationaal 1974
Mei 1974 , Wijk aan Zee. , KIS Beverwijk organiseert de nationale eindronde Zit volleybal. De 4 hoofdklasse kampioenen : KIS (West), ISVZO (Noord), de Tubanten (Oost) , en DAF Hoensbroek (Zuid) bestrijden elkaar.
De eindstand : 1. De Tubanten, 2. ISVZO, 3. Hoensbroek, 4 . KIS
Hoensbroek tegen ISVZO
Nationaal Kampioen 1974 de Tubanten
Venlo organiseert haar jaarlijkse St Nicolaas toernooi met teams uit Duitsland, Belgie , luxemburg en Nederland.
GS Groningen actief in de hoofdklasse Noord 1973/1974
Foto: Addie Dost, Fred Walkman, Gerard Kroon, Frits Tuin , Bert Dallinga, en trainer Henk Meijer.
De 2 speelsters in het team zijn Mattie Wierstra en Klazien van Timmeren
Nationaal 1975
1975 Bartje de Gehandicapten Sportvereniging viert haar 25 jarig bestaan Sportclub Bartje, opgericht in 1959, wordt tijdens de receptie van haar jubileum veel lof toegezwaaid. Bartje heft in belangrijke mate bijgedragen in de ontwikkeling van de gehandicaptensport in Nederland, aldus Joon, hoofdbestuurslid van de NIS. Een heleboel districten kijken met belangstelling naar Bartje en denken: wat daar wordt ontwikkeld, kunnen wij ook mooi gebruiken. Volgens Joon is het kortzichtig van de Maatschappij de gehandicaptensport maar niet als sport te accepteren. Vandaag gezond en morgen lid van onze Bond. Zo schildert hij de betrekkelijkheid van een gezond lichaam. Tijdens de sportdag liet Bartje zien dat het met recht één van de grootste verenigingen in Nederland is met vele takken van sport.
https://www.sportclubbartje.nl/
24 mei 1975 Het Roessingh
Aan de nationale eindronde doen de volgenden regionale kampioenen mee: KIS (west), ISVZO (noord), de Tubanten (oost) en Hoensbroek (zuid).
In de finale tussen Hoensbroek en de Tubanten werken de Tubanten een achterstand weg van 0-2. In een zeer spannende 5de set wint Hoensbroek met 3-2.
Het Kampioenschap wordt dit jaar gewonnen door Hoensbroek, 2de de Tubanten, 3de ISVZO, 4 KIS.
foto Hoensbroek tegen Tubanten
Jo Senden van Hoensbroek ontvangt de kampioensbeker 1975 van de NIS Voorzitter Wim Ruth
links: Het Kampioensteam van Hoensbroek met beker.
1975 Maastricht 28-30 Augustus
Een tweede Internationaal toernooi voor Landen teams (na 1967) vindt plaats in Maastricht. Sitting Volleyball is nog steeds niet een uniforme sport in Europa. Ieder land hanteert eigen spelregels en naam.
De 5 deelnemende landen zijn met een eindstand van : 1. Nederland, 2 . Zweden, 3. Duitsland, 4. Luxemburg, 5 . België.
foto: Nationaal team Nederland Zitvolleybal met coach Ari e 't Hart liggend.